Hvis du sammenligner din hjerne med en mobiltelefon, så er du allerede fra undfangelsen disponeret…

Hvordan er danskernes kropsvægtsudvikling?
I 2011 udkom den største nationale sundhedsrapport nogensinde under navnet ”Hvordan har du det”. I denne rapport, der var baseret på tal fra 2010, kunne man læse om 180.000 danskeres forhold til deres sundhed, herunder om de samme danskeres kropsvægt.
Der er i rapporten taget udgangspunkt i WHO’s definition af vægtgrupper opdelt efter BMI.
Vægtgruppe | BMI grænser |
Undervægt | <18,5 |
Normalvægt | 18,5 – 25,0 |
Moderat overvægt | 25,0 – 30,0 |
Svær overvægt | >30,0 |
Det skal bemærkes, at BMI ikke siger noget om fedtfordelingen på kroppen. Fedt, der sætter sig omkring taljen, er i sundhedsmæssig henseende mere usundt end fedt, der sætter sig på hofterne.
Tallene fra 2010 viser, at 46,7 % af den voksne befolkning er overvægtige. Forekomsten er markant højere blandt mænd (54,2 %) end blandt kvinder (39,4 %). Med undtagelse af aldersgruppen over 74 år, stiger forekomsten med stigende alder for både mænd og kvinder.
I alt 13,4 % af den voksne befolkning er svært overvægtige (BMI>30,0). Der ses ingen nævneværdig forskel på andelen blandt mænd (13,7 %) og kvinder (13,1 %). For både mænd og kvinder ses den laveste forekomst i alderen 16-24 år og den højeste forekomst i aldersgruppen 55-64 år.
Hvordan ser det så ud i 2023?
Rapporten om danskernes sundhedstilstand, der blev udgivet i 2024, er lavet på baggrund af tal fra 2023, hvor 180.000 danskere svarede på de samme spørgsmål, som i rapporten fra 2011. Lad os se, hvordan udviklingen af overvægt er gået:
I alt har 52,9 % af den voksne befolkning overvægt (46,7 % i 2010).
Andelen er større blandt mænd med 58,5 % (54,2 % i 2010) end blandt kvinder med 47,6 % (39,4 % i 2010), hvilket ses i alle aldersgrupper.
Andelen af personer med svær overvægt er steget fra 13,7 % i 2010 til 18,7 % i 2023.
Forskellen er kendetegnet ved, at en større andel blandt mænd end blandt kvinder har moderat overvægt, da andelen med svær overvægt er stort set ens blandt mænd og kvinder. Sammenlignet med de øvrige aldersgrupper er andelen betydeligt mindre i aldersgruppen 16-24 år blandt både mænd (26,1 %) og kvinder (22,5 %). Blandt mænd stiger andelen med moderat eller svær overvægt med stigende alder frem mod 45-54-årsalderen, hvorefter andelen er stort set uændret frem mod 65-74-årsalderen. Herefter falder andelen igen blandt dem på 75 år eller derover. Blandt kvinder stiger andelen overordnet set med stigende alder frem mod 55-64-årsalderen, hvorefter der ses et mindre fald i andelen i de ældste aldersgrupper.
Måske er det en god idé at reflektere over, hvorfor der ikke er så mange overvægtige over 75 år? Rapporten kommer selv med svaret, idet svær overvægt er en af de væsentligste faktorer for trivsel, sygdom og tidlig død.
Fremskrivningen til 2040 viser, at andelen af svært overvægtige vil stige til at omtrent hver tredje voksne i Danmark vil være svært overvægtige, hvilket svarer til 32,6 % kvinder og 30,8 % mænd. Kvinderne overhaler altså mændene med antallet af svært overvægtige.
Konklusion
Tallene fra 2010 sammenlignet med 2023 taler sit eget tydelige sprog: Danskerne bliver mere og mere overvægtige. Det på trods af, at der aldrig har været flere fitnesscentre, personlige trænere, kostvejledere, diætister og slanketilbud på markedet.
Hvordan kan det være, at udviklingen går i denne negative retning?
Vores holdning er, at det skyldes, at der primært kun er fokus på kost og motion, og kun sporadiske tiltag med at arbejde på det mentale område. Vi er klar over, at det er meget mere objektivt at arbejde med kost og motion. Du kan nemt spore dine fremskridt og tilbageskridt. At arbejde med det mentale er meget mere subjektivt, og kræver en helt anden indsats end nogle kogebøger, en kalorieapp og en løbetur.
Sundhedsstyrelsens anbefaling af mulige indsatser til at fremme sundere vaner og forebygge udvikling af svær overvægt består af følgende forslag:
- Brug af strukturelle indsatser til at begrænse forbrug af “usunde” fødevarer”. Det kan f.eks. være at tilpasse prissætningen af mad- og drikkevarer, så sundere fødevarer er billigere end usunde, da pris og forbrug i en vis udstrækning hænger sammen. Det kan også være at skærpe regulering af markedsføring af ”usunde fødevarer” overfor børn og unge i alle typer medier og arenaer, da børn og unge er sårbare forbrugere, hvis fødevarepræferencer i høj grad påvirkes af målrettet markedsføring.
- Gennemføre indsatser med fokus på mindre portioner ved at reducere portions- og pakkestørrelser samt pris og mængderabat for en række ”usunde fødevarer”, som fx sodavand og snacks, i restauranter, kantiner og supermarkeder.
- Understøtte mere fysisk aktivitet og mindre stillesiddende aktiviteter i dagtilbud, i skole og på arbejdspladser.
- Sikre, at sunde mad- og måltidsløsninger og fysisk aktivitet integreres som en naturlig del af alle offentlige tilbud til børn, unge og voksne, herunder ældre.
- Sikre tilbud om livstilsinterventioner til børn, unge og voksne med svær overvægt, som ønsker at tabe sig eller at få sundere vaner.
- Sikre tidlig indsats blandt børn og unge, der har en uhensigtsmæssig vægtudvikling.
- Udvikle og gennemføre indsatser med fokus på at mindske stigmatiseringen i samfundet af dem, der lever med svær overvægt.
Alle forslagene er et skridt i den rigtige retning, og kan den mentale del af ”livsstilsprogrammeringen” blive en naturlig del til at skabe en mere hensigtsmæssig livsstil og dermed muligheden for en fast lavere vægt, vil sundhedsstyrelsens forslag blive formfuldendt. Det er baggrunden for, at vi har udviklet kurset Keep Me Slim til den store målgruppe, der i dag udgør flere end 2,4 millioner overvægtige voksne danskere. Vi tror på, at med den rette kombination af kost, motion, mentaltræning og i nogle tilfælde psykoterapi, kan udviklingen bremses. Vi er ikke eksperter på kost og motion, men det er de fleste af de 2,4 millioner overvægtige, hvor hovedparten har flere slankekure på CV’et. Alle ved, at sund kost og regelmæssig motion er en naturlig og nødvendig del af en hensigtsmæssig livsstil. Vi er derimod eksperter på den mentale del og psykoterapien, der i kombination med sund kost og motion er den brik, der mangler i puslespillet.
Du kan læse meget mere om vores onlinekursus Keep Me Slim her på hjemmesiden.
Kilder:
Link til rapporten ”Den nationale sundhedsprofil 2010:
https://www.sst.dk/da/udgivelser/2011/Den-nationale-sundhedsprofil-2010—Hvordan-har-du-det
Link til rapporten ”Danskernes sundhed 2023”:
https://www.sdu.dk/da/sif/rapporter/2024/danskernes_sundhed_2023
Link til rapporten fra fremskrivningsanalysen 2040: https://www.sdu.dk/da/sif/rapporter/2024/notat_andelen_af_danskere_med_overvaegt_fremskrevet_til_2040