Skip to content
adfærdsmæssig sundhed

Adfærdsmæssig sundhed  

Hvis du sammenligner din hjerne med en mobiltelefon, så er du allerede fra undfangelsen disponeret til at blive en bestemt model. Lidt lige som en ny mobiltelefon, der lige har forladt tegnebrættet i udviklingsafdelingen.  

Du har som alle andre mennesker ca. 22.000 gener, der styrer dine fysiske træk og visse mentale funktioner. 

Lad os vende tilbage til sammenligningen med en mobiltelefon. Forestil dig, at dine 22.000 gener er det samme som 22.000 forskellige apps, som dem du kender fra din mobiltelefon. Nu er 22.000 apps rimeligt mange at holde styr på, og du har sikkert selv oplevet, hvordan det at finde blot én enkelt app på din mobiltelefon kan volde vanskeligheder. Nu er det ikke tanken, at du skal kende alle 22.000 apps. Du anvender ikke alle apps på samme tid. Nogen af dem oftere end andre.

adfærdsmæssig sundhed

Forestil dig også at hver af de 22.000 apps kan tændes og slukkes uafhængigt af hinanden. Nogle kan være slukkede, mens andre kan ligge tændte i baggrunden og igen andre kan være yderst aktive. Du kan ikke ved at tænde og slukke for dine apps (generne) ændre på dine fysiske træk. Du har den hårfarve, du genetisk er blevet bestemt til, ligesom din højde, øjenfarve og andre fysiske træk er fordelt med 50% fra din mor og 50% fra din far. De er uforanderlige, og det må du vænne dig til. Det er det i dine gener, der kaldes for DNA’et, og som i bund og grund blot er en beskrivelse af, hvad den enkelte app er specialiseret til at gøre for dig. 

Det mest afgørende for dit liv er, hvordan dine apps er indstillede, når du bliver født. Du arver nemlig ikke kun dine fysiske træk fra dine forældre, men også hvilke apps, der er tændte eller slukkede. Oplever du, at din adfærd ligner én af eller begge dine forældres adfærd, så ved du nu hvorfor. 

Langt de fleste mennesker lever hele livet uden at være bevidste om, at de har mulighed for at påvirke, om enkelte apps er tændte eller slukkede. Om en app er tændt eller slukket har stor betydning for dit fysiske og dit mentale helbred. Er du født med en fejl i en app, kan det betyde, at du kan være mere disponeret for bestemte sygdomme. Du kan ikke udskifte en app, men må leve med den risiko. Der er dog stadig mulighed for at påvirke dine apps indflydelse på dit helbred, som du kan læse mere om herunder. 

Det du kan ændre på, er de områder i dig der er variable. Du kan aktivt tænde og slukke for dine apps, så de understøtter de forandringer, du ønsker dig (men stadig ikke din højde, øjenfarve og hårfarve). Det gælder også for de apps, der findes i dine hjerneceller – også kaldet neuroner. De er alle påvirkelige af det miljø, du er vokset op i, det miljø du befinder dig i nu og det miljø, du har udsigt til i fremtiden. Dine apps er også påvirkelige af din kost og motion, din livsstil og dine tanker. Det er alt sammen faktorer, der kan tænde og slukke for dine apps. Præcis som du bevidst kan vælge mellem alle din apps på din mobiltelefon. Du kan på mobiltelefonen gå ind i den enkelte app og ændre på opsætningen, og gøre din mobiltelefon mere personlig. Det kan du også gøre med din hjernes apps. 

Nu er det jo ikke muligt at koble din hjerne op til et tastatur/skærm og ad den vej om-programmere dine apps. Du bliver nødt til at anvende en mere virtuel form for tastatur/skærm – nemlig dine tanker. Med dine tanker kan du udnytte din hjernes neuroplasticitet. Det betyder, at din hjerne kan ændre sig, og på den måde understøtte de forandringer, du ønsker dig. Du kan ændre på uhensigtsmæssige indstillinger (vaner og mønstre) så de bliver mere hensigtsmæssige. Det vil sige, at den måde du oplever dig selv på i dag med f.eks. kostvaner, motionsvaner, selvværd, selvtillid m.m., kan du ændre på.  

Det er grundlaget for de neuropsykologiske og psykoterapeutiske mentaltræningsværktøjer, som Cognavia bygger kurser op omkring. Du lærer at bliver ”master” i at om-programmere din egen hjerne, tænde og slukke for de nødvendige apps og opleve forandringernes vinde skubbe dig positivt i den rigtige retning. Uanset om du er rødhåret, lyshåret, brunette eller mørkhåret. 

Tænk lige over, hvilke muligheder det giver dig? 

Vi kalder det ”Adfærdsmæssig Sundhed”. 

Back To Top

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved forsat brug af hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.